Duit lebih untuk kawen..yippe

Sunday, January 23, 2011

Perempuan Dan Shopping,Lelaki Dan Rokok

Perempuan,memang tidak boleh dipisahkan dengan nafsu untuk membeli belah dan berada di shopping complex ,tak pun di jalan-jalan tar,perempuan yang mendominasi tempat-tempat jualan dan kebanyakan yang membelinya juga adalah perempuan.di Sogo apetah lagi hampir sepanjang tahun SALE je,tak turun-turun banner,bunting SALE itu.Itu yang membuatkan kaum-kaum hawa tergoda hati nak borong banyak-banyak barang.


Kalau korang perempuan,kalau perasanlah ,kita kalau bila beli barang plastik berisi barang,contohnya baju lah yang paling praktikal,(takkan sayur ikan plak kita lupa kan)..kita akan  letak je mana-mana kawasan almari itu dengan niat esok2 lah aku tengok nanti...
Lepas itu lupa......
Ada masa dan ketika kemas-kemas barang tetiba terjumpa dan  berkata "Eh,bila masa aku beli baju nih..?
Lepas tu baru nak try test dan pakai walaupun kadang-kadang dah sebulan beli,lagi teruk setahun dalam almari baru jumpa siap tak buang tag harga dan resit lama pun ada lagi....(Ini tulis berdasarkan pengalaman).
Orang lain pun macam itu juga ke?atau sara sorang jer?:(


Lelaki,hurmm....tak banyak hal cuma,Sara rimas kalau dorang merokok ketika di kedai makan..hembus layan jer tak ingat orang belakang,depan ,sebelah dia.Sara duduk di sebelah sesak-sesak nafas tahan bau asap rokok itu..Lagi-lagi kalau dorang lepas makan.huh,ketika itu macam dunia mereka yang punya.


Nak tau apa dalam rokok itu?


Di antara kandungan asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium-201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) yang digunakan di “kamar gas maut” bagi pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak lagi. Bagaimanapun, racun paling penting adalah Tar, Nikotin dan Karbon Monoksida.
Kesan Asap Rokok Terhadap Isteri Perokok Adalah :
- Melahirkan bayi yang kurang berat badan
- Melahirkan bayi yang tidak cukup bulan
- Lebih terdedah kepada kanser
- Mengurangkan kesuburan dan putus haid awal
Kesan Asap Rokok Terhadap Anak Perokok :
- Lebih mudah lelah
- Mendapat jangkitan paru-paru
- Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu
- Mudah menjadi perokok apabila dewasa kelakFaedah Berhenti Merokok
- Hidup lebih lama
- Dapat menghindari racun
- Dapat melindungi diri, keluarga dan orang lain daripada bahaya merokok
- Menjadi teladan yang baik kepada anak-anak
- Dapat meningkatkan kecergasan serta memiliki tubuh yang sihat
- Meningkatkan deria rasa dan bau
- Gigi lebih putih dan nafas lebih segar
- Dapat mengelakkan budaya membazir dengan menggunakan wang untuk membeli rokok kepada tujuan yang lebih baik dan bermanfaat.

Jadi,berhentilah merokok kalau sayang semua orang di sekeliling dan kurangkan lah shopping kalau sayang bf /suami..hihi :)
"Your talent is God's gift to you. What you do with it is your gift back to God."

No comments:

Post a Comment

Komen yang elok-elok je tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...