Duit lebih untuk kawen..yippe

Wednesday, October 1, 2014

Percutian ke Korea Part 3





Hari Keempat
Kami perlu bangun lagi awal dari biasa ambil bas dan terus ke train untuk ke Nami Island.Sesiapa peminta cerita Korea mesti tau tempat ini,cerita Winter Sonata.Kami datang musim bunga,maka tiadalah salji nak bergolek kan;p
Disini kami cuba makan nasi goncang.haha.Korang perlu berjoget dengan nasi sebelum makan.hehehehe.Tak delah,just goncang je bekas nasi itu sebelum makan ;)


Hari kelima
Kami ke taman tema Everland.Seperti masuk di alam fantasi.Sesiapa pernah ke Universal Studio mana-mana Negara pun macam ini lah keadaanya.Tapi,kami tidak sempa nak main roller coaster dan lain-lain game sebab kami berkejaran dengan masa untuk naik kapal Cruise.

Sebenarnya Sara teringin nak naik Libra Cruise dan menghayati pemandangan dari laut.Tak tahu pula hajat itu tercapai ketika di bumi Korea.Ini lagi epic..suhu 2’c je.Menggigil cik kak,tak sempat nak buat pose ala-ala titanic.Hiks ;p

Owh kami naik Evitania Cruise.Sementara beratur nak masuk kapal,kami beli coffe panas dan roti dulu.Sedap hirup kopi panas ketika cuaca dingin.Dalam banyak banyak tempat Sara pergi di Korea,Inilah masa paling best bagi Sara lah. Sebab naik kapal waktu petang so Nampak matahari terbenam.


Hari Keenam
Bersiap-siap untuk pulang ke Malaysia




"Great things may come from small beginnings." "Alhamdulillah,Good things come to those who wait" WWW.SARAHATA.COM

Tuesday, September 30, 2014

Percutian ke Korea part 2



Hai,sambung balik cerita percutian kami ke Korea.Sebenarnya hari pertama kami sudah dibawa ke Insadong,dimana tempat ini ramai pelancong membeli cederahati.Hari pertama kami hanya tengok tengok sahaja ;)

Kami teringin ke hello kitty café dan trick eye museum.Bagi sesiapa yang pernah ke trick eye museum I-City Shah Alam,mungkin rasa kurang teruja.Hehe.Tapi,apa-apa pun enjoy the moment ;)

Hello Kitty Café satu konsep yang menarik.Siapa pink lover mesti suka to the max.The best part is dia punya coffee sedap dan waffle coklat dia so nyummyy ;p


Hari kedua
kami ke Namsan Hanok Village (Korean traditional village).So,disini kami try pakai baju kimono dan bergambar.;)

Dan tidak dilupakan juga Namsan tower (Seoul tower).Kami datan sini dengan bas.Kemudian kami perlu menapak jalan kaki naik atas.Datang Korea mesti rasa kurus.Tak kisah la makan banyak mana pun.Nak naik train naik turun tangga.Banyaknya tangga,sangat banyak.So,pakailah kasut yang selesa.Sara disana perlu beli kasut lain,tak boleh pakai boot.Sebab itu orang Korea kaki mereka banyak cantik,exercise selalu.hehe.Eh?out of topic pula.

Bagi mereka yang ingin membeli kain dengan kualiti dari Korea yang cantik dan kualiti tip top boleh ke Namdaemun Market.Disini memang syurga kain.Coraknya confirm berbeza dari kedai kain yang ada di Malaysia ini.Hampir ingin terbeli,namun ku pendamkan hasrat.Maybe next time dating eh datang lagi for business purpose kan?;)

Kemudian,kami dibawa pula ke Myeongdong,hah..disini rasa macam berada di Pavillion,hehe.Disinilah terletak kedai barangan berjenama.Tapi ada juga kedai biasa yang berada di lorong tepi kiri kanan kedai tersebut dan di tengah tengah ada pelbagai makanan yang boleh dicuba.Disini juga terdapat pelbagai barangan kosmetik Korea yang boleh dicuba.Sara terbeli satu produk mist spray untuk wajah,tiada di Malaysia tapi bagus.Perlu diingatkan juga,kulit,makanan dan cuaca kita tidak sama dengan orang disana.Jadi,apabila produk mereka di bawa balik dan dipakai diwajah,mungkin ada yang memberi kesan yang tidak seperti diharapkan T_T


Hari Ketiga
Pagi-pagi kami bangun dan pergi ke Gyeongbok Palace.Ini adalah istana pertama yang dibina oleh Dinasti Joseon.
Kemudian,kami masuk ke Muzium King Sejong dan jalan jalan di kawasan sekitar Gwanghwamun.
Destinasi yang kawan saya tunggukan adalah di Chonggye Stream.Ini syurga brooch dan aksesori wanita.Cantik brooch nya.

Hari ketiga ini memang hari shopping.Kemudian,kami ke Dongdaemun Gwanjang market.Disini kawan saya beli baju baby yang super cantik.Saya tolong tengok dan bagi cadangan je.Hehe.Niat di hati ada juga nak beli jacket  satu,tapi memikirkan begku tak muat,ku pendamkan sahaja hasrat itu..Murah disana..
Kami ada singgah juga di Itaewon,disini adalah syurga makanan asia.Ada kedai arab,kedai Indonesia bernama Siti Sarah pun ada.hehe

Ada masjid di Itaewon.





"Great things may come from small beginnings." "Alhamdulillah,Good things come to those who wait" WWW.SARAHATA.COM

Sunday, April 20, 2014

Percutian Ke Korea Part 1

Assalamualaikum !

Hari itu sarah ke Korea dari 1/4-6/4.

********************************************************************

Sambungan.hari ini 23/9/2014 baru ada masa terluang untuk menulis mengenai percutian ke Seoul,Korea.
Maaf,lewat.

"Annyeonghaseyo"!

Trip kali ini Sara pergi dengan Kak Kat,Kak Mala.Seperti trip sebelum ini juga,memang Sara suka pergi dalam kumpulan yang kecil dan tidak melebihi 5 orang kerana lagi mudah untuk diuruskan.Trip ke Korea tidak memerlukan visa.Pastikan passport valid ye dan kad insurance anda bawak juga dan pastikan insurance anda boleh cover kalau kes di luar negara. ;)

Ini kali pertama Sara memakai perkhidmatan agen yang menguruskan penginapan,lokasi yang ingin dikunjungi.teksi.tiket tram/keretapi serta makanan.Kami hanya bayar mereka sahaja.Jika tidak salah anggaran dalam RM1890 seorang untuk trip 6 hari 5 malam.Boleh bawa tambahan RM800++  untuk duit shopping ^^ dan emergency.Rate mereka lebih kurang sama mata wang australia.3 kali ganda duit Malaysia.

1000 korean won (kwn) = rm3.50+-

Harga tiket penerbangan Air Asia ketika itu untuk pergi balik Sara beli last minute juga dalam RM680 juga.Anyway,2 orang kawan Sara dapat harga murah sikit..hee..Itulah akibat beli lewat lagi.huhu

So total perbelanjaan korea  yang saya kira aman,selesa dan tidak membebankan nak fikir makan kat mana,nak pergi mana adalah RM3370..Kachingg!! Kalau nak lagi selesa,Naik MAS dan hotel yang best..Sure dalam RM6K++ bajet anda.

Ada juga yang selesa secara back pack.Ya,akan jimat banyak gila.Oh sorry,saya tidak segentar dan setegar itu.Balik Malaysia nanti sakit adalah..Kita holiday nak happy dan menyegarkan minda kan?Tepuk dada,tanya selera. ;)

Sara pergi ketika musim bunga;)
Suhu ketika ini dari 2'c- 15'c.So,sila bawa hand glove,long john,seluar legging tight,muffler.jacket,losyen kaki tangan,lip balm,moisturizer.
Tiba-tiba rasa kulit cantik dan cerah seminggu di sana ;)

Ketika ini adalah kali terakhir menggunakan LCCT sebelum mereka berpindah ke KLIA2.
Kami bertolak jam 12 malam waktu Malaysia.

Penerbangan kira-kira 6/7 jam juga baru sampai Seoul,Korea.
Dinasihatkan beli makanan untuk in flight food siap-siap sebelum fly ye.
Percayalah lepas bangun tidur tersangatlah lapar.
Berbunyi-bunyi perut..
Tiada nasi lemak di Korea.hehe
Yeay,alhamdulillah kami sudah sampai..


Sampainya kami di airport,kami perlu naik keretapi ekspress untuk mengambil beg.
Ya,saya sangat kagum dengan punctuality mereka.


Setelah ambil beg semua,maka kami pun mencari agen yang menunggu di perkarangan airport.
Cari je nama kita dorang pegang kertas.hehe

Miss Jo/Miss Ho (sorry dah lupa nama T_T) yang menyambut kedatangan kami.
Nasib baik boleh berbahasa inggeris.Takdelah termanggu ka
mi tidak faham.
Kebanyakan mereka tidak faham bahasa inggeris.
Hendak tak nak.kita kena tahu cakap bahasa korea ler..;p

Dari aiport kami dibawa ke guest house menggunakan perkhidmatan airport limousine.
Chewaah..naik limousine gitu.
Tolong berangan naik limousin putih yang panjang putih berkilat..hehehe

Hakikatnya airport limousine itu adalah sebuah bas!haha
Limousine itu terus membawa kami ke guest house Jongnowan yang terletak di 
29,Iksundong,Jongno-gu,Seoul,Korea

Selepas letak beg di bilik, mandi manda segarkan diri,
Jom turun ke dapur guest house ini
Hee..mereka sudah sediakan bahan untuk kita masak sendiri 
Sara masak omellete je pun.
;p


Selepas breakfast,kami naik bas dan singgah ke Insadong.
Kami semua dibekalkan T-Money /Seoul City Plus yang mana boleh didapati kedai-kedai seperti
7 Eleven,GS25 convenience store,Family Mart,train stations.
Nak top up T-Money di Subway stations.

Oh,pasal internet pulak,
Di Jongnowon guest house ada free wifi.
So,tiada masalah nak upload gambar dan wassaup atau skype family.
Tak pernah pulak nak skype ni.
Wassaup/wechat pun sudah ok.
;)

Jika ingin ke luar negara gunakanlah perkhidmatan skype.
Murah je.
Dalam rm10 untuk tempoh 3 bulan.hehe
Pastikan line internet tip top.Jika tidak bercakap putus-putus.


Sara tidak menggunakan perkhidmatan roaming pun walaupun line maxis kat sana masih ok.
Mahal sangat !

Hampir kesemua tempat di Korea ada liputan WIFI. 
Perkhidmatan wifi terbaik di Korea adalah Olleh wifi.
Tidak percuma.
Anda perlu beli di 7Eleven atau GS25 
Penggunaan 24 jam sebanyak KWN3,300 (dalam RM10)
Mudah sahaja,
Macam kita nak isi prepaid top up.
Cuma kita perlu register wifi ID.



Posing di Insadong.
Window shopping dulu sebelum beli t-shirt,beg,dan souvenir yang lain.

Kita bersambung Percutian ke Korea Part 2 nanti.




"Great things may come from small beginnings." "Alhamdulillah,Good things come to those who wait" WWW.SARAHATA.COM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...