Duit lebih untuk kawen..yippe

Thursday, January 27, 2011

Basic Barang Makeup


Hello!
Kali ini nak buat entri pasal makeup plak..
Just basic makeup je..
Rasanya barang-barang ini setiap perempuan perlu ada.


Sebelum nak pakai apa-apa bahan makeup di muka,perlu pakai yang ini dulu :

1.Moisturizer/Pelembap



Lepas tu baru kita guna yang ini :


2.Foundation/Bedak Asas



Foundation ini ada banyak jenis,ada jenis liquid,ada jenis krim dan ada jenis stick.
Contoh barangan popular yang selalu digunakan :
Jenis Liquid :Maybeline Angelfit,Revlon Photoready,Bobbi Brown,MAC dan lain-lain
Jenis Krim :Elianto,Naturactor,Dermacos, Krim Safi dan lain-lain
Jenis Stick :Kryolan Tv Paint dan lain-lain

Tapi untuk biasa dan senang,makeup untuk hangout saja sara lebih suka pakai jenis krim,
paling suka elianto/naturactor.
Senang bawa pergi mana-mana :)

Kalau photoshoot,memang elok pakai Kryolan TvPaint,Dermacos,Supra
Sure muka nampak mampan je dengan bedak:)
Dan kulit nampak mulus je:)


Kemudian,

3.Compact Powder/Loose Powder




Boleh je pakai compact powder,lagi senang dibawa.
Nak jimat beli yg boleh refill punya macam Elianto punya Compact Powder.



4.Eyeshadow/Pembayang Mata

Ini depends kat korang nak pakai ke tidak,
Tapi kalau setakat nak pergi kelas,tak perlu..
Kalau nak hangout dengan kawan-kawan boleh try :)
Beli SimplySiti pun ok jugak.Ada gabungan warna terang dan cerah.
Kalau nak jenis satu-satu pun ok.
Biasa ambil warna coklat dan hitam.
Warna selamat..:)




5.Eyeliner/Penggaris Mata




Eyeliner pun ada 4 jenis iaitu :
Jenis Pensil :Ini memang selalu dipakai,bergantung kepada kesesuaian,Tapi leceh kalau
tumpul,kena asah...
Jenis Stick kecik :Yang ini paling praktikal dan senang,Pulas dan pakai je..Tak sakit.
Jenis Gel Eyeliner :Agak susah kalau sesiapa yang tak biasa pakai dan akan ambil masa sikit..Tapi hasil cantik.
Jenis Liquid :Lagi susah,sebab kalau silap sikit,cacat dah makeup tu.Tapi jangan takut mencuba.Praktis selalu nanti mahirlah.:)

Untuk kegunaan harian,Sara selalu guna jenis stick kecik tu je..boleh beli jenama
Silky girl,Avon,Maybelline.




6.Mascara/Pelebat Bulu Mata


Mascara pun ada fungsinya,boleh membuatkan efek bulu mata melentik dan lebat bergantung pada jenama.

Selalu sara guna Maybelline Volume Ekspress,yang botolnya warna kuning tu..
sebab best..rasa bulu mata melentik je:)




7.Blusher/Pemerah Pipi
Blusher juga ada macam - macam jenis.Selalu ada 3 jenis yang popular :
Jenis Powder :Ini yang biasa kita lihat dan kebanyakan pakai jenis ini
Jenis Stick :Selalu orang kulit berminyak pakai jenis ini supaya hasil blusher lebih tahan lama.
Jenis Cecair :Jarang orang pakai jenis ini sebab ianya macam lipgloss tu tapi pekat.Kalau salah pakai,tak cantik.




8.Lipstik/Pemerah Bibir

Lipstick pun ada banyak jenis iaitu :
Jenis Shimmer : Ada kilat-kilat dekat lipstick itu.Bila kita pakai bibir automatik macam ada goldass,(erk,betul ke eja macam tu :)
tak payah pakai lip gloss lepas tu dah.
Jenis Matte :Ini lipstik jenis kering,kalau rajin tengok kat watson..ada yang jenis kering
Ada macam-macam lagi :)

Eh,tapi sebelum pakai lipstik,untuk menjaga bibir,kita perlu pakai lipbalm.
sama juga macam kulit perlu pakai pelembap dulu.




9.Lipgloss/Pengilat Bibir
Lipgloss ini digunakan selalu sebagai penyeri bibir supaya nampak sedikit basah.
Jangan pakai sapu satu mulut.
Just pakai sikit di muncung bibir.

ok itu saja,,kalau ada masa nak buat guna youtube palk..
bye.
selamt mencuba :)











"Your talent is God's gift to you. What you do with it is your gift back to God."

10 comments:

  1. wah, like dis entri...memg membantu^^
    masih tak reti nak pakai blusher.takot pipi terlalu merah...

    ReplyDelete
  2. hye..tq so much sbb suka...
    nak pakai blusher pun ada cara.
    mengikut bentuk muka juga.
    kalau salah pakai nampak macam opera cina..

    blusher juga membantu untuk nampak muka hidup dan x pucat..

    nnt sis buat tutoriual ajar pakai blusher plak ya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sarah..ajar la gne blusher cpt..

      Delete
  3. ni barang perlu ada dalam beg mekap nie... maz ase maz ade dah terlebih2 dah.. hehehe.. coming to ur blog sis sarah..

    ReplyDelete
  4. Kite xpandai mekap pun. salah pilih foundation kot :((

    ReplyDelete
  5. saya guna blusher,gincu,foundation jarang2,compact powder,moisturezer,pelembab.

    ReplyDelete
  6. Sy pandai guna compact powder, lipbalm ngan lipstick kekadang je. Kena belajar lagi ni ��

    ReplyDelete
  7. Entry yang sangat membantu. Terima kasih sis

    ReplyDelete
  8. Entry membantu..info sgt membantu utk slow learner mcm saya..tq

    ReplyDelete

Komen yang elok-elok je tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...