Duit lebih untuk kawen..yippe

Thursday, April 14, 2011

Portfolio,Compcard


Ramai yang bertanya kepada saya,
Apakah portfolio?
Sebenarnya portfolio itu seperti CV atau resume.
Tetapi dalam modelling ianya lebih kepada gambar-gambar anda.
Kalau pernah tengok America Next Top Model,
Tyra Bank akan beri gambar kepada sesiapa yang layak ke peringkat seterusnya.
Gambar-gambar itu adalah portfolio mereka dalam
melakukan assingment yang pelbagai tema.
Maka memang menjadi satu platform baik kepada mereka yang dapat menyertai rancangan itu
kerana pendedahan yang lebih serta dapat bimbingan dan gambar yang terbaik dari 
orang-orang industri itu sendiri.


Saiz gambar  kalu boleh saiz kertas A4 tu. "8 x 12"
Letak dalam fail warna hitam yg letak sijil itu.
Lepastu tambahla detail-detail korang jugak.
Tapi tambah sikit maklumat seperti  berat,tinggi,ukuran badan,saiz baju,saiz kasut,availability,
pencapaian,pengalaman


Atau satu lagi compcard,
compcard atau juga dipanggil composite card,z card atau sed card
adalah satu benda yang ingin memasarkan diri sendiri.
pelakon selalu ada yang ini,
dan model juga perlu ada.

sebenarnya korang nak buat sendiri pun boleh.
guna je adobe photoshop,paint dan picasa 
contoh macam ini :






Oklah setakt itu sahaja 
perkongsian kali ini 
:)

p/s :sebenarnya nak jadi model tak perlu ada agensi pun tak pe.
yang penting pandai cari job.

"Your talent is God's gift to you. What you do with it is your gift back to God."
 WWW.SARAHATA.COM

8 comments:

  1. bagusnya share info ni ngn semua org..x semua tahu ape itu port folio or compcard...
    tengs sara...

    ReplyDelete
  2. kalau x tau wat compcard sendiri mcmana ek? kat mana kita leh tempah wat compcard ci coz xpandai photoshop r...

    ReplyDelete
  3. Little :just some info to share

    alie :welcome :)

    akhyaranis :sama-sama :)

    qaseh :itu boleh pergi agensy.tapi bayaran tak mahal rm35 jer..kalau mahal2 tu mengarutlah.




    btw,
    mari sertai pertandingan ini : http://sarahata.blogspot.com/2011/04/pertandingan-best-entri-sarahata.html

    ReplyDelete
  4. sis bru thu hehhe tq sis comel for the information =)

    ReplyDelete

Komen yang elok-elok je tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...