Duit lebih untuk kawen..yippe

Saturday, January 29, 2011

Bentuk Badan dan Handbag


Hye Beauty Ladies!
Hari ini sara nak bercerita mengenai bentuuk badan dan handbag.

Mungkin ramai yang tidak tahu dan mungkin tidak sedar,
dari segi bentuk badan dan pemilihan handbag itu sendiri memberi kesan terhadap 
penampilan harian kita.


Nak tau jenis bentuk badan anda?



Secara umum,ada 5 jenis bentuk badan:
1.Jenis Pear :Selalunya mereka akan besar bahagian punggung,dan kecil dibahagian dada.
Sebagai contoh :Siti Nurhaliza

2.Jenis Apple :Mereka akan kurus dibahagian punggung ke bawah,namun mengalami masalah 
bahagian atas dari perut ke dada.
Nampak kurang stabil,kaki kecil,dada besar.

3.Jenis Hour Glass :Jenis bentuk badan ini sempurna.sebab nampak sama bahagian atas dan bawah.serta pinggang kelihatan ramping..:) 
Memang menjadi idaman wanita bentuk badan macam ini.
Sebagai contoh :Anita Sarawak

4.Jenis Petite :Selalunya orang kurus memiliki bentuk badan macam ini..Dia boleh tergolong dari kategori diatas juga jika telah berisi nanti..


5.Jenis Slim Athelic :Kalau wanita yang aktif bersukan.selalunya ukuran dada,pinggang dan pinggul sama je tak banyak beza.




Ujian Bentuk Badan :

-Kalau nak tahu bentuk badan sendiri,berdiri depan cermin dengan memakai baju ketat mengikut tubuh,kemudian ambil gambar.
Tunjukkan kepada rakan yang sangat dipercayai untuk membantu mengenali bentuk badan sendiri.





Handbag yang sesuai :

Ok sudah selesai ujian tadi,mari tengok handbag yang sesuai untuk anda :






Bagi handbag ini sangat sesuai oleh bentuk badan jenis petite..Sebab ianya kecil dan tidak terlalu besar.



 Yang ini sangat sesuai bagi bentuk badan  Hour Glass kerana warna keemasan serta bentuk handbag itu sendiri menampakkan keseimbangan.



Ini adalah warna dan bentuk selamat kepada semua jenis bentuk badan.




Ini sesuai bentuk badan Slim Athelic dan Appetite.




Yang ini sangat sesuai bagi bentuk badan jenis Apple.Bentuknya besar bahagian bawah boleh mengubah
perhatian orang dari bentuk badan seseorang ke arah beg :)





Warna coklat juga adalah warna selamat,namun design ini sesuai untuk jenis bentuk badan Pear.
Sebab talinya pendek dan bila kita bawa ke bahu dekat dengan dada.
So boleh menampakkan keseimbangan bahagian atas dan bawah badan.





Beg ini juga sesuai untuk semua..sebab ianya bertali panjang.Boleh ubah mengikut ketinggian seseorang.



Paling praktikat untuk bentuk badan pear sebab ianya berbentuk angular shapes.(bersegi).untuk 
mengimbangkan bentuk badan kita yang berisi dibahagian bawah.
Tapi bagi pemilik bentuk badan pear,
Dinasihatkan membeli beg yang berbentuk bersegi.
Jangan bulat atau rounded shape.
Sebab membuatkan anda lagi berisi.




Ini talinya panjang sedikit,maka sesuai untuk bentuk badan apple.
Kerana dapat mengelak badan nampak terlalu penuh di bahagian atas,
maka dengan tali yang panjang sedikit dapat menutupi kekurangan bahagian atas lagi besar dari yang bawah.

 Clutch berbentuk segi sesuai untuk bentuk badan pear,hour glass,apple.





Berbentuk bulat atau ala-ala bulat sesuai untuk bentuk badan appetite dan juga slim athelic.



Sekian tutorial pagi ini.
Next nak bercerita mengenai bentuk badan dan kasut pula,:)


"Your talent is God's gift to you. What you do with it is your gift back to God."

6 comments:

  1. nice tips! never heard about this. selama ni main beli je yg mana berkenan di hati. lps ni boleh la follow these tips :)

    ReplyDelete
  2. hye...sebenarnya memang kena tau bentuk badan dulu .
    then baru kita beralih nak pilih makeup,baju handbag,kasut dan lain-lain yang sesuai dengan kita.

    selamat mencuba tips ini:)

    ReplyDelete
  3. Nice tips sis!!sukeeee sgt entry ni!! THUMBS UP!

    ReplyDelete
  4. myravea :yeh..nice tips kan?meh la singgah sini lagi tau..:)

    mizamija :yeah wow!

    ReplyDelete

Komen yang elok-elok je tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...